Wednesday, December 03, 2008

Resipi Ibu

Daging Kermak ...(Kurma Daging)

1/2 kilo daging
1 peket rempah kurma+ 1 camt serbuk jintan putih
Secekak bawang merah
3 ulas bawang putih untuk tumis
1 labu bawang besar
1/2" halia tumbuk ngan bwg merah dan gaul ngan rempah..campur air sikit
Santan pekat dari 1 biji kelapa
Garam, gula dan asam gelugur
Sedikit susu pekat manis

Cara2
- Panaskan minyak..tumis bawang putih dan bawang merah hiris dan tambah daun kari
- Bila dah naik bau, masukkan bahan tumbuk
- Bila dah garing masukkan daging serta garam, kecilkan api dan masak hingga air daging kuar lepas tu campur sedikit susu pekat manis...kacau
- Bila air daging dah kering, campur santan pekat, asam gelugor dan kentang yg dah dibelah 4
- Biarkan mendidih 5 minit, lepas tu kecap keseimbangan rasa masam manis dan masam
- Akhir sekali, bila dah nak masak baru masukkan bawang besar dipotong seperti epal

Dah...selamat mencuba.. sedap!
Gambar lain kali..

Harini dapat resipi Cheese Cake dari adik di NZ... Ija
nampak senang je, buleh cuba tu!

1 comment:

Unknown said...

Cheese cake memang mudah sangat. Ni feveret Mi ngan anak-anak( kecuali Adib..dia tak suka sangat cheezy meezy ni)