Sunday, June 07, 2009
RESIPI IKAN MASAK TEMPOYAK
BAHAN-BAHANNYA
3 ekor ikan kembung
3 sudu besar tempoyak
3 cawan air
4 batang serai ( diketuk )
4 keping asam gelugur
2 biji cili merah ( dipotong )
2 biji tomato ( dibelah 4 )
Bahan-bahan dikisar
15 tangkai cili api
4 biji cili merah
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk bersama-sama dengan tempoyak, air dan juga serai.
3. Biarkan ianya mendidih.
4. Kemudian masukkan asam gelugur dan ikan.
5. Masukkan garam secukup rasa dan biarkannya masak.
6. Setelah dipadamkan api dapur masukkan pula cili dan tomato.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
mok long...
tak aci nii......
kalu dok bulih join.....
ehhheee
huh..sini tadok tempoyak..jeles..jeles sungguh nih..hihii
Post a Comment