Thursday, November 08, 2012

Spageti aglio olio


1st time nak buat.... pernah rasa , sedap.. (saing ambo hok masoknyo..)



Resepi Spageti Aglio Olio ni me ambi kat blog 'Our Story';

Bahan2

1. Spageti
2. Seafood udang / sotong
3. Bawang putih 5-6 ulas di cincang
4. Bawang besar holand di dadu (me guna bwng besar biasa je)
5. 1/2 sudu teh serbuk lada hitam / ikut suka la nak letak bnyk mana
6. Sedikit serbuk cili / cajun / cili kering yg di gunting menyerong (me guna cili kering je)
7. Garam secukup rasa

Cara2 memasak

- rebuskan spageti dan toskan
- panaskan 2 sudu butter / olive oil / minyak jagung / minyak biasa
- tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu
- masukkan seafood dan kacau
- masukkan spageti, serbuk lada hitam, cili kering/flakes and garam
- gaul2 dan siap utk d hidang.


Boleh tambah origano flakes dan parsley flakes.. fuhhh lebih terangkat. 

No comments: